Elektronische kwakzalverij, deel 3: biofotontherapie met de Chiren of de Starlight

Beste <naam verwijderd i.v.m. privacy>,

Dank voor uw email. Een moeilijke zaak rondom de nalatenschap van Johan Boswinkel. Uit mijn eigen interactie met trainers/behandelaars die behandelingen zoals bioresonantietherapie, biofotonentherapie en vergelijkbare hulp aanbieden weet ik dat een gesprek vaak moeizaam is. Wetenschappelijke argumenten worden vaak simpelweg afgedaan als een mening en beide partijen raken nog wel eens verward in spraak- en begripsverwarringen. Ik vermoed dat <naam verwijderd i.v.m. privacy> niet erg ontvankelijk zal zijn voor wetenschappelijke argumenten. Maar toch wil een poging doen om de tekortkomingen van de Chiren wetenschappelijk nader toe te lichten.

Biofotonen bestaan. Ze ontstaan door ‘biofoton-emissie’, een fenomeen dat algemeen voorkomt in de levende natuur (planten, dieren, mensen). Het zijn uiterst zwakke elektromagnetische golven, soms in de vorm van licht, vandaar de naam fotonen, die ontstaan wanneer een atoom ‘terugkeert van zijn aangeslagen toestand naar de grondtoestand’. Ze zijn moeilijk te detecteren, want het zijn er heel weinig en ze bewegen zich niet of nauwelijks door het lichaam heen, en vallen zeker niet met consumenten-elektronica zoals de Chiren te meten. Vergelijk het een beetje met de ‘large-hadron collider’ (LHC) van het Cern in Zwitserland (https://home.web.cern.ch/science/accelerators/large-hadron-collider). Daar bestaat ook geen huis-, tuin- en keuken-versie van.

Biofotonen kunnen zeker niet gemeten worden met bio-impedantie, zoals de Chiren beoogt. Dit is een onjuist meetprincipe. Vergelijk het met dat je de hoogte van iets wil meten met een thermometer.

Bio-impedantie bestaat. Het is de mate waarin elektrische geleiding van stroompjes plaatsvindt in het lichaam (of in planten, organen, weefsels) en wordt beinvloed door de bouw, positie/houding en samenstelling van het lichaam. Om deze reden wordt het gebruikt in elektronische weegschalen om informatie te vinden over hoeveel vet- en spier-weefsel zich in het lichaam bevindt. Zelfs dit lukt maar gedeeltelijk. Doordat als gevolg van de ademhaling en de hartslag het lichaam iets qua vorm verandert, verandert ook de bio-impedantie en kan dus met behulp van bio-impedantie wel goed de hartslag en de ademhaling gemeten worden. Belangrijk is dat bio-impedantie dus de samenstelling van een lichaam probeert te meten en niet de juiste werking of de mate van gezondheid ervan.

In het lichaam zitten elektrisch actieve cellen: het hart, spiercellen en zenuwcellen. Alle andere cellen (bijvoorbeeld kanker- en bloed-cellen) zijn niet elektrisch actief.

Frequenties spelen geen rol in het lichaam. Het idee van het meten van frequenties (resonanties) en daarvan alleen de juiste weer (omgekeerd) terug te geven aan het lichaam is onjuist. De enige twee organen die enigszins gevoelig zijn voor frequenties zijn het slakkenhuis, onderdeel van ons binnenoor, en het netvlies, onderdeel van ons oog; verschillende kleuren zijn ook verschillende frequenties. Deze frequenties worden weliswaar gehoord of gezien, maar niet als frequenties doorgegeven aan onze hersenen. Ons lichaam is in belangrijke mate ‘asynchroon’, het tegenovergestelde van frequentie-gestuurd. Mogelijk is er wel een zekere regelmaat, denk aan het dag- en nachtritme, de ademhaling, de hartslag, de menstruatiecyclus, maar deze zijn niet constant. Er is dus geen sprake van een (herhalings-) frequentie. Er bestaan ook geen ‘omgekeerde frequenties’. Er bestaan ook geen ‘juiste frequenties’.

Omdat frequenties in het lichaam geen rol spelen, is het lichaam dus ook niet beinvloedbaar door ‘het teruggeven van de frequenties’. Ik ben zelf goed bekend met neuromodulatie, het beinvloeden van de elektrische activiteit van elektrisch actieve cellen, maar zelfs daar spelen frequenties geen rol, dus zeker geen genezende rol.

Er kunnen aan het lichaam geen ‘frequenties’ worden teruggegeven door middel van licht. Het zichtbare licht van de Chiren is vermoedelijk gebruikt voor het aardige visuele effect en draagt daarbij mogelijk bij aan een welkom placebo-effect, maar licht dringt nauwelijks in de huid door. Dit gaat nog het beste met infrarood licht, maar zelfs daar kom je niet verder mee dan 1 a 1,5 centimeter. Cellen reageren niet op licht. Cellen reageren wel op warmte, welke kan ontstaan als licht wordt geabsorbeerd. Warmte kan invloed uitoefenen op de stofwisseling van de cellen. Meestal gedijen cellen het beste bij een temperatuur van 37 graden celsius. Meer niet.

Ik heb in de database van medisch-wetenschappelijk artikelen (PubMed, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/) gezocht naar artikelen die bioresonantie beschrijven. Opvallend is dat er geen enkele een systematisch overzicht van bioresonantie geeft. Ik vond 2 artikelen in het Russisch; 2 in het Pools en 1 in het Tsjechisch. Deze kan ik niet lezen. De overige artikelen, waarvan enkele (vertaalde) citaten hieronder, geven geen rooskleurig beeld.

1 artikel (Schäfer T. Complementary and alternative medicine (CAM) and atopic eczema. Allergol Select. 2017 Aug 4;1(1):44-52. doi: 10.5414/ALX01287E. PMID: 30402601; PMCID: PMC6039990) meldt dat “een enkele studie die gebruik maakte van bioresonantie geen enkel voordeel bood te opzichte van een controle-studie”.

1 artikel (Jalan S, Anjankar A, Deshpande S. Effective Treatment of Diabetes Mellitus by Resonance Medicine. Cureus. 2022 Sep 24;14(9):e29535. doi: 10.7759/cureus.29535. PMID: 36312660) meldt alleen dat “bio-resonantietherapie gebruikt wordt voor het detecteren van ziekten en ontwikkeld was door de Duitse onderzoekers R. Foll, F. Werner, and H. W. Shimmel”. Afgezien van de typfout in de naam van de laatste auteur waren de erin opgenomen referenties onjuist en was het artikel niet gereviewd alvorens tot publicatie over te gaan.

1 artikel (Mornstein V, Beneš J, Mrozek Z, Svačina Š. Alternativní léčebné metody kolem nás [Alternative healing methods around us]. Cas Lek Cesk. 2016 Fall;155(5):267-273. Czech. PMID: 27696888) beschrijft dat “de methoden die het meest verspreid zijn in Tsjechie, waaronder de zogenoemde op bioresonantie-gebaseerde methoden aan elementaire kritieken onderworpen zijn (…) en dat hun gebruik als placebo overwogen zou kunnen worden.”

1 artikel (Friese KH. Alternative Behandlungsverfahren in der HNO-Heilkunde [Alternative treatment methods in ENT]. HNO. 1997 Aug;45(8):593-607. German. doi: 10.1007/s001060050134. PMID: 9378666) schrijft dat “bioresonantie-therapie beweert natuurkundige eigenschappen te bezitten die door natuurkundigen worden betwist. De verschillende apparaten die voor veel geld te koop zijn zijn in wezen primitieve ampèremeters.” En “Zolang het niet duidelijk is waarmee de methode precies werkt moet men haar niet gebruiken. Als de methode echter wordt gebruikt, dan moeten de apparaten beslist van een bedrijf gekocht worden dat zeker niet met scientologen samenwerkt”.

1 artikel (Kemp AS. Cost of illness of atopic dermatitis in children: a societal perspective. Pharmacoeconomics. 2003;21(2):105-13. doi: 10.2165/00019053-200321020-00003. PMID: 12515572) schrijft: “Er worden veel interventies gebruikt bij de behandeling van atopische dermatitis bij kinderen, waarbij niet alleen artsen betrokken zijn, maar ook verpleegkundigen, apothekers, diëtisten, psychologen en leveranciers van zogenaamde alternatieve therapieën zoals natuurgeneeskunde, aromatherapie en bioresonantie, die allemaal bijdragen aan de financiële lasten op de ouders en de gemeenschap. Het is mogelijk dat passende interventies gericht op het verminderen van triggerfactoren waardevolle besparingen kunnen opleveren, hoewel het kostenvoordeel van deze maatregelen niet is aangetoond.”

1 artikel (Oepen I. Unkonventionelle diagnostische und therapeutische Methoden in der Umweltmedizin [Unconventional diagnostic and therapeutic methods in environmental medicine]. Gesundheitswesen. 1998 Jul;60(7):420-30. German. PMID: 9738351) schrijft: “Op het gebied van milieugeneeskunde worden – analoog aan andere gebieden zoals oncologie en chronische ziekten – niet alleen bewezen en goedgekeurde methoden aangeboden, maar ook onconventionele methoden, zonder bewijs van werkzaamheid. De toepassing van deze methoden heeft als mogelijk gevolg een verkeerde diagnose en wanpraktijken. Voorbeelden komen aan bod zoals Kirlian fotografie, elektroacupunctuur volgens Voll, bioresonantie-diagnose/therapie, kinesiologie, regulatietherapie volgens Rost, “klinische ecologie” volgens Runow met o.a. de provocatie/neutralisatie test, een vaccinatietherapie met E. coli en ten slotte elektrosmog als een milieu-noxa”.

1 artikel (Schäfer T. Epidemiology of complementary alternative medicine for asthma and allergy in Europe and Germany. Ann Allergy Asthma Immunol. 2004 Aug;93(2 Suppl 1):S5-10. doi: 10.1016/s1081-1206(10)61481-0. PMID: 15330007) schrijft: “Hoewel er een groter aantal verschillende complementaire alternatieve geneeswijzen (CAM) wordt aangeboden, zijn slechts een paar technieken verantwoordelijk voor het merendeel van het gebruik (bijv. Acupunctuur, homeopathie, kruidengeneeskunde, bioresonantie, autologe bloedinjectie). Het gebruik van CAM gaat gepaard met aanzienlijke kosten, die in Duitsland naar schatting oplopen tot 0,9 miljard euro (ongeveer 1 miljard US dollar). … Er moet rekening worden gehouden met nationale bijzonderheden met betrekking tot de individuele methoden, aanbieders of vergoedingen. De gevolgen voor de economie en de volksgezondheid moeten worden besproken in samenhang met het beperkte bewijs van werkzaamheid.”

1 artikel (Ernst E: Bioresonance, a Study of Pseudo-Scientific Language.  2004;11:171-173. doi: 10.1159/000079446) schrijft: “Duidelijke taal is een essentieel element voor effectieve communicatie. Aan de hand van het voorbeeld van bioresonantietherapie laat dit artikel zien hoe pseudowetenschappelijke taal kan worden gebruikt om belangrijke kwesties te vertroebelen. Dit kan gezien worden als een poging om onzin als wetenschap te presenteren. Omdat dit patiënten misleidt en dus hun gezondheid in gevaar kan brengen, moeten we manieren vinden om dit probleem te minimaliseren.”

En het laatste artikel (Lednyiczky, G., Nieberl, J. (1997). Biological Resonance and the State of the Organism. In: Mizrahi, A., Fulder, S., Sheinman, N. (eds) Potentiating Health and the Crisis of the Immune System. Springer, Boston, MA. https://doi.org/10.1007/978-1-4899-0059-3_23) ontving slechts 2 citaties/referenties in ruim 25 jaar. Dit is een teken dat de wetenschappelijke waarde zeer gering is.

Ik heb ook het stuk van de Vereniging tegen de Kwakzalverij over de Chiren en de Starlight (https://www.kwakzalverij.nl/behandelwijzen/overige-behandelwijzen/kwakzalvergenezing-met-licht-van-boswinkel/) gelezen en ben het met het hierin geschetste beeld eens. De Chiren is een vorm van elektronische kwakzalverij.

Ik hoop dat u aan het bovenstaande iets heeft. Ik wens u veel succes en gezondheid.

Wouter Serdijn

Leave a Reply