Nadine Vos op LinkedIn #TUdelft #HealthCollege #Tinnitus #Innovatie #Onderzoek

Vanavond woonde ik een Health College bij over een onderwerp dat mij persoonlijk nauw aan het hart ligt: tinnitus.
Ruim negen jaar geleden kreeg ik zelf last van een behoorlijk heftige vorm van tinnitus. In mijn geval een nauwelijks te negeren keiharde piep in mijn oren. Het is bij mij in de opvolgende circa twee a drie jaar gelukkig een stuk minder geworden. Heel langzaam. Inmiddels, heb ik er nauwelijks last van, alleen bij of door bepaalde omstandigheden. Kortom, ik was persoonlijk geïnteresseerd in het college.

Het college, passend getiteld “Oorverdovende stilte; tinnitus begrijpen en verlichten”, vond plaats in een volle Aula van de Delft University of Technology als onderdeel van de TU Delft Gezondheidsmaand & De Slimme Zorgestafette.

De avond werd gevuld met inzichten en onderzoekspresentaties door drie vooraanstaande experts: Dirk de Ridder, hoogleraar neurochirurgie en een erkende autoriteit op het gebied van tinnitus, Wouter Serdijn, hoogleraar Bio-elektronica TU Delft, en Joop van Gent, vertegenwoordiger van het innovatieve project TinnitusHouse.

Dirk de Ridder bood een diepgaande blik op de complexiteit van tinnitus, belicht vanuit de nieuwste klinische inzichten. Zijn uitleg over hoe tinnitus ontstaat en zich manifesteert in het brein, was niet alleen fascinerend, maar gaf ook hoop op een beter begrip van deze aandoening.

Wouter Serdijn introduceerde ons in de wereld van bio-elektronica en hoe deze technologie, door middel van neurostimulatie-apparaten, een nieuwe horizon opent voor de behandeling van tinnitus. Het idee dat we niet alleen kunnen ingrijpen in de neuronale signaalverwerking, maar ook kunnen ‘luisteren’ naar de respons van het brein, klinkt als een wetenschappelijke doorbraak. Ik hoop dat de Delftse Broodtrommel, zoals het Delft Tinnitus Apparaat alweer in de volksmond wordt genoemd vele mensen in de toekomst mag gaan helpen.

Joop van Gent deelde zijn visie op crowdscience binnen het TinnitusHouse project, en hoe het verzamelen en analyseren van data van duizenden patiënten ons kan leiden naar effectievere behandelingen. Zijn enthousiasme voor het potentieel van dit project om echt verschil te maken voor mensen met tinnitus, was aanstekelijk.

Het evenement was niet alleen een platform voor het delen van kennis, maar ook zoals Wouter zei: een bron van hoop. Hoop voor velen zoals ik, die direct of indirect door tinnitus zijn geraakt.

Mooi om ook zo direct te ervaren hoe de TU Delft met dit Health College laat zien een centrum van innovatie en kennisdeling te zijn.

hashtag#TUdelft hashtag#HealthCollege hashtag#Tinnitus hashtag#Innovatie hashtag#Onderzoek

Leave a Reply